Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

diumenge, de març 02, 2008

Sèquies i sistemes de regadiu a València


Enric GUINOT - Sergi SELMA, Les séquies de l'Horta nord de València: Mestalla, Rascanya i Tormos, Camins d'aigua. El patrimoni hidràulic valencià, Generalitat Valenciana, València, 2005, 224 pàgs.
"Parlarem en comú de la seua història i de les seues formes d'organització social, semblants entre elles [...], però en canvi sí que dedicarem a Tormos, Rascanya i Mestalla un extens espai individual per a explicar la reconstrucció que hem aconseguit fer per primera vegada dels seus traçats històrics complets, així com de l'organització interna de l'espai de regadiu entre els diversos braços [...]. Més enllà dels mites, l'origen d'estos sistemes de regadiu de l'Horta és, una vegada més i més enllà de les transformacions al llarg dels segles, d'època islàmica, de "temps de sarraïns" com deien aquells avantpassats nostres que els van trobar en funcionament en el temps de Jaume I, quan van conquistar estes terres en el segle XIII i van fundar el nou regne." (pàg. 9)