Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dissabte, de febrer 12, 2005

Una obra pionera


W.G. Hoskins, The making of the English Landscape, Londres, 1955.
Estudi pioner -actualment és un clàssic- en què s'establien les idees fonamentals sobre el desenvolupament del paisatge arqueològic anglès, des de l'època preromana fins a la Revolució Industrial, tot passat pels segles medievals. Amb l'ajuda de mapes i de fotografies, Hoskins s'aproximava al coneixement de les cledes, els camins, les esglésies enrunades, els pobles abandonats, els masos i les pastures.
Els seus capítols són: 1. El Paisatge abans de la colonització anglosaxona. 2. Els establiments anglosaxons. 3. La colonització de l'Anglaterra medieval. 4. La Pesta Negra i després. 5. L'Anglaterra dels segles XVI-XVIII. 6. Les cledes (parliamentary enclosure) i el paisatge. 7. La Revolució Industrial i el paisatge. 8. Carreteres, canals i vies de trens. 9. El paisatge de les ciutats. 10. El paisatge avui.

Posted by Hello