Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dilluns, d’abril 14, 2008

El passat i el futur de les recerques sobre el paisatge medieval anglès


Mark GARDINER - Stephen RIPPON (eds.), Medieval Landscapes, volum 2 de Landscapes History after Hoskins, Windgather Press, Macclesfield, 2007, 273 pàgs.
Després de la presentació de la sèrie, feta per Ch. Dyer, i d'una introducció sobre els paisatges medievals a la Gran Bretanya, redactada pels editors, el cos del llibre es reparteix en quatre parts: 1) Paisatges urbans, amb 4 estudis (T. Slater -el paisatge de les ciutats medievals-, K. Lilley i altres -cartografiar ciutats medievals i GIS-, O. Creighton i N.J.Higham), 2) Perspectives regionals, també amb 4 recerques (B. Roberts -sobre el poble-, T. Williamson, S. Rippon i E. Martin), 3) Paisatges del poblament, amb tres treballs (M. Page i R. Jones, P. Dixon i M. Gardiner) i, finalment, 4) Paisatges percebuts i rituals, amb 3 treballs (B. McDonagh, R. Liddiard, P. Everson i D. Stocker). El capítol darrer, 16, fet pels editors, S. Rippon i M. Gardiner, és dedicat a les conclusions: El futur dels estudis dels paisatges medievals.