Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dissabte, de febrer 12, 2005

Interpretar el paisatge


M. Aston, Interpreting the Landscape, Londres, 1985.
En aquest llibre, a partir del coneixement de realitats visibles, com monuments, pobles abandonats, parcel·laris i camins, i també del coneixement de realitats invisibles, com senyories, límits o l' status dins del territori, se'ns mostren les constants relacions que hi ha entre tots aquests elements del paisatge. Sobretot, però, se'ns presenta què pot aportar llur estudi al coneixement de la història local i, de fet, a l'avanç del coneixement de la història del nostre passat.
Els capítols d'aquest llibre fonamental són: 1. Com coneixem allò que coneixem. 2. Paisatges primerencs. 3. Dominis i límits. 4. Status en el paisatge. 5. Pobles abandonats, i després. 6. Pobles que han sobreviscut. 7. Masos i vilars. 8. Els llocs de poblament i llurs característiques. 9.Usos de la terra. 10. Sistemes de treballar els camps. 11. Comunicacions: els nexes. 12. Què vol dir tot això?
Posted by Hello