Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

diumenge, de febrer 13, 2005

Estudiar els pobles eclesials (o de sagrera)


M. Fixot - E. Zadora-Rio (eds), L'église, le terroir, CNRS, París, 1989.
Aportació a l'estudi de l'organització de l'espai eclesial i de les seves relacions amb l'hàbitat. A partir de nombrosos estudis de casos concrets, fets a partir de dades arqueològiques i documentals, aquesta monografia pionera, dirigida per Fixot i Zadora-Rio, es va plantejar estudiar el paper de les esglésies i dels cementiris en la formació dels pobles i en l'organització del món rural a l'edat mitjana. S'hi estudia l'entorn immediat dels llocs de culte rural: límits, possible fortificació, espai funerari, presència d'habitatges, estructures de magatzem, fossilització del clos del cementiri en els pobles actuals i també la gènesi de les esglésies rurals i llur repartiment en el territori.
Inclou estudis sobre l'Alsàcia, el Franc Comtat, Flandes, Normandia, Torena, Anjou i Maine, Alvèrnia, Roergue, Llenguadoc i Provença.
Posted by Hello