Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dissabte, de juny 07, 2008

Vilarnau: un poble i un territori del Rosselló a l'edat mitjana


Olivier PASSARRIUS - Richard DONAT - Aymat CATAFAU (dirs.), Vilarnau. Un village du Moyen âge en Roussillon, Edicions Trabucaire - Conseil Général des Pyrénées Orientales, Perpinyà, [2008], 516 pàgs.
Edició del resultat de deu anys d'excavacions i de recerques al vilatge medieval abandonat de Vilarnau, edificat al segle IX a la riba de la Tet, entre Perpinyà i la mar Mediterrània. Vilarnau primerament es va organitzar amb relació a l'església de Sant Cristòfor i, després, al costat del castell de la família senyorial. L'arqueologia i les recerques fetes als arxius han permès de reconstruir l'evolució d'aquest poble i del seu territori, des d'abans del seu naixement fins al moment en què es va abandonar, arran del pas de l'exèrcit catalanoaragonès, el 1343, i de les epidèmies de la segona meitat del segle XIV. El cementiri, amb més d'un miler d'enterraments, guarda el record de tots aquests esdeveniments. El seu estudi, fet per un equip pluridisciplinari, ha permès d'obtenir dades inèdites sobre la població, les pràctiques funeràries i, fins i tot, sobre l'organització i la gestió d'un cementeri parroquial a l'edat mitjana. Vilarnau és un bon exemple de poble medieval estudiat d'una manera quasi exhaustiva. La contraposició de les dades aportades per l'arqueologia amb les que provenen dels arxius dóna una imatge precisa i matisada de la història d'aquest vilatge abandonat de la plana del Rosselló, que ha esdevingut un indret privilegiat des d'on observar la societat rural medieval.