Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dijous, d’octubre 18, 2007

Un paisatge de l'Europa septentrional al llarg dels darrers mil anys: l'exemple de Suècia


Per Lagerås, The Ecology of Expansion and Abandonment. Medieval and Post-Medieval Land-use and Settlement Dynamics in a Landsape Perspective, Riksantikvarieämbetet, Estocolm, 2007, 256 pàgs.
Aquest llibre ens acosta a la història dels canvis esdevinguts en una societat i un paisatge d'unes terres altes marginals, situades al sud de Suècia, al llarg del darrer mil·lenni. El llibre mostra la interacció entre períodes de colonització i expansió i períodes de decadència i abandonament. Mitjançant les fonts utilitzades, les anàlisis dels pol·lens i també les dades arqueològiques i els documents escrits, l'autor situa una societat local en un context molt més ampli. Hi estudia, a partir de la perspectiva de l'arqueologia del paisatge, l'expansió medieval, la Pesta Negra, la producció de ferro, la Petita Edat del Glaç, la formació dels grans bruguerars i la introducció de la silvicultura.