Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dilluns, d’abril 16, 2007

Transformar el territori al Llenguadoc medieval

Jean-Loup Abbé, À la conquête des étangs. L'aménagement de l'espace en Languedoc méditerranéen (XIIe-XVe siècle), Presses Universitaires du Mirail, Tolosa, 2006, 331 pàgs.
Aquest llibre estudia primerament l'arranjament dels medis humits en la llarga durada (Antiguitat i edat mitjana) a nivell europeu, abans d'entrar en la història dels assecaments medievals que hi hagué al Llenguadoc mediterrani, analitzats d'una manera global, mitjançant diferents dossiers ben documentats.
Índex: Introducció. 1. Societats i drenatge de les zones humides. 2. Els estanys continentals de la plana llenguadociana: corpus i fonts d'estudi. 3. L'estany medieval: medi, terrer i territori. 4. El temps dels assecaments. 5. El drenatge de l'estany: una gran obra en un medi rural. 6. Terrer, parcel·lari i planificació: els estanys assecats i l'espai medieval. Conclusió. Documents. Annexos. Fonts. Bibliografia. Lèxic medieval. Índex.