Els "fars". Aproximació a l'inici de l'època islàmica
Ramon MARTÍ (ed.), Fars de l'islam, antigues alimares d'al-Andalus. Actes del congrés celebrat a Barcelona i a Bellaterra els dies 9 i 10 de novembre de 2006, EDAR, Barcelona, 2008, 351 pàgs.
Anàlisi de les torres monumentals que reben el nom llatí pharus o altres sinònims o derivats seus. Aquestes torres són vinculades amb la conquesta i l'ocupació musulmana del segle VIII.
Índex: I. De la fortificació antiga a la islàmica. J. Pera (Les torres romanes a Catalunya), A. Constant (Excavacions recents al castell d'Oltrera, al Rosselló), M. Acién (Un possible origen de la torre residencial a al-Andalus), J. Zozaya (La trama defensiva a la vall del Duero). II. Arqueologia dels Fars. Amb treballs d'E. Sánchez (Torrassa del Moro de Llinars del Vallès), J. Tura i J. Mateu (Torre de la Mora o del Far, Sant Feliu de Buixalleu), C. Folch - J. Gibert i J. Llinàs (la Torre del Far de Santa Coloma de Farners), R. Martí i S. Selma (la Torre de Mal Paso, Castellnovo, Castelló). III. Fars i xarxes de fars. R. Martí (Els fars a al-Andalus), S. Selma, R. Jàrrega i J. Menargues (Fars i torres alimares al País Valencià), J.-A. Lecanda, J. Lorenzo i E. Pastor (Fars al territori de l'alt Ebre), X. Ballestín i M. Viladrich (Foc, fum, torxes i miralls), M. Checa, C. Folch i J. Gibert (Interconnexió visual dels fars a la Catalunya Vella).
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home