Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dimarts, de febrer 15, 2005

L'arqueologia hidràulica: una nova manera de conèixer el nostre passat


M. Barceló - H. Kirchner - C. Navarro, El agua que no duerme. Fundamentos de la arqueología hidráulica andalusí, Granada, 1996.

"El treball de camp dut a terme des del 1982, ha permès d'identificar i de formalitzar una sèrie de principis generals que regeixen la creació i el manteniment estable dels espais hidràulics. Tot sistema hidràulic, sigui quin sigui el seu grau de complexitat, ha estat concebut i dissenyat en la seva estructura fonamental des d'un bon començament [...]." (pàg. 58). Aquest llibre, un recull d'articles i d'estudis publicats anteriorment, presenta d'una manera clara les principals idees sobre l'arqueologia hidràulica. Els seus apartats són:
M. Barceló: "La cuestión del hidraulismo andalusí"
M. Barceló: "El diseño de espacios irrigados en al-Andalus: un enunciado de principios generales"
M. Barceló: "Saber lo que es un espacio hidráulico y lo que no es o al-Andalus y los feudales"
H. Kirchner - C. Navarro: "Objetivos, métodos y práctica de la arqueología hidráulica"
A. Fàbregas: "Índices de lugares, personas y etnias y materias".
Posted by Hello