Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dilluns, de març 12, 2007

Atles del comtat d'Urgell: una aportació al coneixement del paisatge de l'alta edat mitjana


Jordi Bolòs - Víctor Hurtado, Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Rafael Dalmau editor, Barcelona, 2006, 143 pàgs.
Sumari: Introducció.- Cronologia.- Bases i signes convencionals.- Mapes toponímics [Origen dels topònims. Topònims preromans. Topònims creats en època romana. Topònims amb un nom germànic i àrab. Topònims d'interès històric. Advocacions de les esglésies].- Mapes econòmics [El bosc, les pastures i els conreus. El transport, les mines i les indústries. La vall d'Andorra. La vall de Lord. La vall de Lavansa. La vall de Castellbò. El territori de Solsona. Isona i la Conca Dellà. La Seu d'Urgell i el seu territori].- Mapes de dominis [Demarcacions. Dominis comtals i vescomtals. La marca. Dominis episcopals. El bisbe Guisad II. Cenobis, cel·les, religiositat i dotalies. Monestir de Sant Serni de Tavèrnoles. Monestir de Codinet. Monestir de Tresponts. Monestir de Santa Cecília d'Elins. Monestir de Sant Pere de Graudescales. Monestir de Sant Llorenç de Morunys. Monestirs de fora del comtat].- Índexs.- English Abstract.- Bibliografia.

Etiquetes de comentaris: