Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dimecres, de març 02, 2005

Llegir el paisatge anglès


Richard Muir, The New Reading the Landscape. Fieldwork in Landscape History, University of Exeter Press, Exeter, 2002, 256 pàgs.

Muir exposa com descobrir i com interpretar les complexes evidències que ens permeten de descobrir els canvis esdevinguts al món rural anglès. Aquest llibre és una nova redacció de l'obra Reading the Landscape, publicada l'any 1981. Representa una síntesi sobre la història dels elements fonamentals que formen el paisatge rural a Anglaterra. A més de centrar l'atenció en idees bàsiques, com els pobles, els boscs o els camins, Muir s'endinsa en l'exploració de com alguns trets característics del paisatge cultural són manifestacions físiques de les idees, de les percepcions o de les decisions humanes (límits, murs, tanques són el reflex de la territorialitat; esglésies i megàlits reflecteixen la creença; castells i fortificacions l'status i la necessitat de defensa).

Capítols. 1. Boscos, forests i parcs. 2. Paisatges de colonització. 3. Línies en el paisatge. 4. Vies. 5. Status, autoritat i el paisatge. 6. Paisatges de la creença. 7. Pobles, vilars i masos. 8. Llegir el paisatge conreat. 9. Defensa i paisatge. Posted by Hello