Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dimecres, de febrer 16, 2005


Aymat Catafau, Les celleres et la naissance du village en Roussillon, Trabucaire - Presses Universitaires de Perpignan, Perpinyà, 1998.

Un estudi molt acurat dels documents relacionats amb les celleres del Rosselló, acompanyat d'una exploració minuciosa dels plans antics i de les morfologies pobletanes actuals ha permès de desenvolupar una tesi original: les celleres (o sagreres) van tenir un paper essencial entre l'església i el castrum en la gènesi del poble rossellonès. (mots de P. Toubert).
Apartats:
Primera part: Síntesi històrica. El Rosselló, el Conflent i el Vallespir als temps feudals (segles XI i XII). Els primers temps de la cellera (v 950 - v 1175). La cellera i el poble des de la fi del segle XII fins a mitjan segle XIV. La cellera i el poble a lafi de l'edat mitjana. Conclusió.
Segona part. Notícia dels pobles estudiats.
Posted by Hello