Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dijous, de febrer 17, 2005

L'origen dels pobles medievals: noves propostes


R. Francovich - R. Hodges, Villa to Village: The Transformation of the Roman Countryside in Italy, c. 400-1000, Duckworth, Londres, 2003.

En aquest llibre, els autors replantegen la visió que hom tenia sobre el fet que els pobles de turó, o encimbellats, a Itàlia foren creats per primera vegada al segle X. A partir de l'evidència de les recents excavacions, assenyalen que cal cercar en un moment més antic la formació dels pobles medievals, en el moment en què van deixar d'existir les villae romanes. En el llibre també es descriu el debat que hi ha entre arqueòlegs i historiadors dels documents en relació amb el naixement dels pobles medievals, que normalment han perdurat fins a l'actualitat.
Contingut: 1. El debat. 2. El final de les villae i del Món Antic. 3. L'inici dels pobles encimbellats (Hilltop Villages). 4. De la Curtis al Castello. 5. Conclusions: quatre nivells de transformació.


Posted by Hello