Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dijous, d’abril 12, 2007

L'origen de la parròquia a Occitània

Christine Delaplace (dir.), Aux origines de la paroise rurale en Gaule méridionale (IVe-IXe siècles), Editions Errance, París, 2005, 255 pàgs.

La parròquia va néixer al final de l'Antiguitat i es va desenvolupar al llarg de l'alta edat mitjana. Els treballs d'arqueologia duts a terme aquests darrers anys han aportat importants novetats al coneixement d'aquesta realitat, alhora que s'estudiava l'ocupació del territori, les formes de poblament i l'hàbitat.
Inclou treballs de E. Zadora-Rio (l'estudi de les parròquies rurals segons l'arqueologia), de F. Hautefeuille (la cartografia de la parròquia), de M. Aubrun (l'origen de la parròquia rural), de Ch. Delaplace i S. Aumard (l'articulació de les fonts arqueològiques i de les fonts escrites). A més, inclou estudis regionals sobre les regions Roine-Alps (Reynaud), la Suïssa occidental (Terrier), Provença (Codou), Llenguadoc (Pellecuer i Schneider), Alvèrnia (Vergain), Migdia-Pirineus (Boudartchouk), Aquitània (Faravel), Centre-Oest (Boissavit-Camus i Bourgeois), Itàlia i Córsega (Pergola), Hispània occidental (López Quiroga). Inclou també tres treballs sobre el clergat, els oratoria i sobre tres fundacions carolíngies.

Etiquetes de comentaris: