Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dimarts, de juliol 15, 2008

Els "fars". Aproximació a l'inici de l'època islàmica


Ramon MARTÍ (ed.), Fars de l'islam, antigues alimares d'al-Andalus. Actes del congrés celebrat a Barcelona i a Bellaterra els dies 9 i 10 de novembre de 2006, EDAR, Barcelona, 2008, 351 pàgs.
Anàlisi de les torres monumentals que reben el nom llatí pharus o altres sinònims o derivats seus. Aquestes torres són vinculades amb la conquesta i l'ocupació musulmana del segle VIII.
Índex: I. De la fortificació antiga a la islàmica. J. Pera (Les torres romanes a Catalunya), A. Constant (Excavacions recents al castell d'Oltrera, al Rosselló), M. Acién (Un possible origen de la torre residencial a al-Andalus), J. Zozaya (La trama defensiva a la vall del Duero). II. Arqueologia dels Fars. Amb treballs d'E. Sánchez (Torrassa del Moro de Llinars del Vallès), J. Tura i J. Mateu (Torre de la Mora o del Far, Sant Feliu de Buixalleu), C. Folch - J. Gibert i J. Llinàs (la Torre del Far de Santa Coloma de Farners), R. Martí i S. Selma (la Torre de Mal Paso, Castellnovo, Castelló). III. Fars i xarxes de fars. R. Martí (Els fars a al-Andalus), S. Selma, R. Jàrrega i J. Menargues (Fars i torres alimares al País Valencià), J.-A. Lecanda, J. Lorenzo i E. Pastor (Fars al territori de l'alt Ebre), X. Ballestín i M. Viladrich (Foc, fum, torxes i miralls), M. Checa, C. Folch i J. Gibert (Interconnexió visual dels fars a la Catalunya Vella).