Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dijous, de març 05, 2009

Un estudi molt profund sobre el paisatge del sud d'Anglaterra


Stephen RIPPON, Beyond the medieval village. The Diversification of Landscape Character in Southern Britain, Oxford University Press, Oxford, 2008, 323 pàgs.
Una de les característiques més significatives del paisatge al sud d'Anglaterra és la manera com varien els seus trets propis d'una regió a una altra: els pobles compactes de les Midlands contrasten amb els vilars (o poblets) més esgarriats de l'Ànglia oriental i els masos isolats del Devon. Rippon (professor d'Arqueologia del Paisatge de la Universitat d'Exeter) estudia 'el document històric més important que tenim' (d'acord amb les paraules de Hoskins) i assenyala que mentre alguns paisatges es poden datar d'abans i de després de la conquesta normanda (segle XI), en d'altres contrades del migdia anglès s'esdevingueren canvis molt profunds vers el segle VIIIè.