Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dijous, de febrer 28, 2013

El medi, la societat i el paisatge a Anglaterra a l'alta edat mitjana


Tom WILLIAMSON, Environment, society and Landscape in Early Medieval England, The Boydell Press, Woodbridge, 2013, 270 p., 41 figures A la coberta posterior del llibre s'assenyala que el periode anglosaxó va ésser crucial en el desenvolupament del caràcter d'Anglaterra: la seva llengua, el seu paisatge o la seva cultura es van forjat entre el segle V i el segle XI. De fet, en relaciò amb Catalunya (i amb molts altres països europeus) es podria afirmar si fa o no fa el mateix. A continuació, s'assenyala la importància de les diferències que hi ha entre les diferents regions d'Anglaterra. Hi trobem unes estructures socials diverses, unes formes de poblament diferenciades o unes formes dels camps també diferents. Tom Williamson crida l'atenció sobre la importància dels factors ambientals: el clima, el sòl, la hidrologia i la facilitat d'establir comunicacions amb els veïns derivada de la topografia del territori. Assenyala el fet que aquestes influències ambientals han estat negligides per moltes generacions d'estudiosos que han viscut a les ciutats molt lluny del món natural. Els capítols del llibre són: Introducció. 1. Poblament i societat. 2. El marc natural. 3. Cultura, etnicitat i topografia. 4. Comtats petits, arrels profundes. 5. El gradient de la llibertat. 6. Dos móns rurals? 7. Poble, masia i camp. 8. Paisatge i poblament. 9 Bosc i pastura. Conclusió: temps i topografia.