Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dimarts, de juliol 06, 2010

Societat, economia, arqueologia i paisatge als Pirineus medievals


Juan F. UTRILLA - Germán NAVARRO (eds.), Espacios de montaña. Las relaciones transpirenaicas en la Edad Media. Actas del Seminario Internacional celebrado en la Universidad de Zaragoza (7-8 mayo 2009) y Trabajos del grupo RESOPYR IV, Universidad de Zaragoza, Saragossa, 2010, 289 pàgs.
Índex: J. Utrilla i G. Navarro (presentació), J. Bolòs (l'hàbitat pirinenc a Catalunya a l'edat mitjana: els documents escrits, l'arqueologia i la història del paisatge), M. Sancho (patrons d'assentament, ocupació del territori i explotació dels recursos als segles VI-XI), J. Utrilla (estat de la qüestió dels estudis sobre el poblament als Pirineus aragonesos), R. Viruete (la creació d'un hàbitat als Prepirineus aragonesos al segle XI), D. Pardillos - M. D. Lasuén (el castell d'Ayllón), G. Tomás (societat de cases i economia ramadera a la vall de Benasc al segle XIV), J. Abella (cases fortes, infanzonía i superioritat social a Valdonsella al segle XIV), J. P. Barraqué (el Bearn i Aragó als segles XI i XII), Aymat Catafau (frontera, invasions i poblament als Pirineus de l'est a la fi de l'edat mitjana), F. Miranda (Roncesvalles), M. Narbona (les corts de l'Ars Subtilior) i P. Mainoni - G. Pieracci (els Alps medievals: circulació de persones i de mercaderies).