Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dissabte, de gener 30, 2010

Un clàssic sobre l'arqueologia del paisatge


Michael ASTON i Trevor ROWLEY, Landscape Archaeology. An Introduction to Fieldwork Techniques on Post-Roman Landscapes, David and Charles, Newton Abbot, 1974, 217 pàgs.

Aquest any 1974 va sortir publicat aquest llibre d'ASTON i ROWLEY i també el de Christopher TAYLOR, Fieldwork in Medieval Archaeology (Batsford, Londres), amb unes característiques semblants. Recordo que el Dr. Manuel Riu em va comentar fa temps que va tenir a les mans els llibres de Taylor i de De Boüard i que es va decantar per tirar endavant la traducció al castellà del segon (Teide/Base, 1977). Els dos llibres anglesos mostraven ja en aquell moment molt més interès pel paisatge que no pas pel jaciment i, curiosament, una atracció notable per les obres de terra (earthworks). Ara, amb la perspectiva dels anys, t'adones del gran interès d'aquells estudis del paisatge històric fets en un moment en què a Catalunya encara es parlava poc d'aquesta mena de recerques. El contingut del llibre d'Aston i Rowley és l'Arqueologia del paisatge, les tècniques del treball de camp, la importància dels mapes en aquest tipus de recerques, les fotografies aèries, el treball de camp a les ciutats, als pobles i al món rural i, finalmeent, el capítol vuitè és dedicat a com organitzar i què fer dels resultats del treball de camp. Tot i els anys que han passat d'ençà del moment en què es va publicar aquest llibre, encara és molt interessant la seva lectura (que no vam poder fer quan es va publicar fa més de 35 anys).