Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

diumenge, de març 06, 2005

Estudis sobre la morfogènesi dels pobles


Morphogenèse du village médiéval (IXe-XIIe siècles). Actes de la table ronde de Montpellier. 22-23 février 1993, Cahiers du Patrimoine, Montpeller, 1996, pàgs. 299.

Els historiadors han mostrat l'existència d'una lenta creació de l'hàbitat pobletà 'modern' agrupat al voltant de l'església, de la plaça o del castell, amb una xarxa de carrers estable i de cases duradores. El període medieval, especialment quan hi hagué la gran expansió dels segles X-XII, fou un moment determinant en la formació dels pobles actuals. Actualment convé de fer una anàlisi plurisdiciplinària d'aquesta realitat.

Contingut: Introducció a la problemàtica del col·loqui (M. Bourin). Els mons septentrionals (estudis de Meulemeester, Nitz, Bourgeois, Zadora-Rio). Els mons meridionals (estudis de Martin, Menant, Lagrue, Bonnassie, Cursente). El Llenguadoc (estudis de Durand, Pawlowski, Debax, Cazes, Baudreu, Journot, Fabre, Schneider, Lochard). Debats.

Posted by Hello