Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

dimarts, de gener 31, 2012

El paisatge medieval, la societat i l'economia


Sam TURNER i Bob SILVESTER (eds.), Life in Medieval Landscapes. People and Places in the Middle Ages. Papers in Memory of H.S.A.Fox, Windgather Press, Oxford, 2012, 296 pàgs.
Aquest volum presenta un conjunt d'estudis sobre temes importants de la història econòmica i social del paisatge medieval. Després de dues aportacions sobre el professor H. Fox, la primera part del volum centra l'atenció en estudis diversos sobre el paisatge de diverses regions angleses, fets per A. Fleming, D. Hooke, J. Harrison, R. Faith, P. Herring, M. Gardiner, A. Winchester, A. Jackson i A. Fox. S'hi tracten temes relacionats amb les pastures i la transhumància, el poblament estacional, l'agricultura, la toponímia, la pastura als boscos, etc. La segona part se centra en l'estudi del treball i la senyoria, amb recerques de M. Page, M. Thompson, M. Thornton, M. Tompkins, P. Upton i R. Jones. S'hi estudien temes relacionats amb els pagesos, les petites i grans senyories, les reserves senyorials, etc.