Història medieval i arqueologia del paisatge a Europa

A tot Europa, els llibres i els estudis que persegueixen assolir un més bon coneixement del paisatge humanitzat pretèrit són cada vegada més nombrosos. Els avanços metodològics que s'ha fet són molt importants. En aquest web presentarem algunes d'aquestes aportacions.

La meva foto
Nom:

Principals publicacions: - Els orígens medievals del paisatge català, Barcelona, 2004. - Atles del comtat d'Urgell (v788-993), Barcelona, 2006. - La vida quotidiana a Catalunya a l'època medieval, Barcelona, 2000. - Diplomatari del monestir de Santa Maria de Serrateix (segles X-XV), Barcelona, 2006. - El mas, el pagès i el senyor, Barcelona, 1995. - Un mas pirinenc medieval. Vilosiu B (Cercs, Berguedà), Lleida, 1996. - Dins les muralles de la ciutat. Carrers i oficis a la Lleida dels segles XIV i XV, Lleida, 2008. - Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet (759-991), Barcelona, 2009. - Atles dels comtats de Pallars i Ribagorça (806-998), Barcelona, 2012. - Inventaris i encants conservats a l'Arxiu Capitular de Lleida (segles XIV-XVI), Barcelona, 2014. http://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_Bol%C3%B2s_i_Masclans

diumenge, de febrer 27, 2005

Conèixer l'espai hidràulic andalusí


Helena Kirchner, La construcció de l'espai pagès a Mayurqa: les valls de Bunyola, Orient, Coanegra i Alaró, Universitat de les Illes Balears, Palma, 1997.

El que va començar essent una recerca tècnica sobre els qanawat i la seva difusió a Mallorca i va esdevenir després el mètode de l'arqueologia hidràulica per identificar i conèixer la lògica de la construcció de l'espai pagès andalusí, es va convertir al final en l'estudi d'ub procés immigratori a les illes Balears (de l'any 290 H/902 dC fins al desembre del 1229).

Capítols: 0. Introducció. 1. La vall de Coanegra i els assentaments del seu terme. 2. Les valls de Bunyola i Orient. 3. La vall d'Alaró i les alqueries del seu entorn. 4 Conclusions.

[inclou apartats dedicats a: El terme de Coanegra: les alqueries, els rafals i la toponímia. Els assentaments de la vall de Coanegra i la reconstrucció del sistema hidràulic. Els canvis introduïts pels nous colonitzadors feudals. La zona de residència. Els possibles espais de secà. Les alqueries vinculades al sistema hidràulic. Etc.] Posted by Hello